
11 mielenkiintoista faktaa äideistä
Toukokuun toisena sunnuntaina vietetään juhlista herttaisinta: äitienpäivää. Äitienpäivän historiaa saa seurata pitkälle jos haluaa löytää sille jonkinlaisen alkupisteen, sillä jo muinaisessa Kreikassa vietettiin juhlaa jumalten äidin Rhean kunniaksi. Roomalaiset puolestaan juhlistivat Magna Materia ”kaikkien jumalten äitiä” maaliskuisella temppelijuhlalla. 1600-luvulla Englannissa ”Mothering Sunday” -päivä oli tärkeä, sillä silloin perheistään erossa asunut palvelusväki pääsi vierailemaan äitinsä luona. Äitienpäivän nykymuoto sai lopulta alkunsa Amerikasta. Vuonna 1914 presidentti Woodrow Wilson virallisti Äitienpäivän – toukokuun toisen sunnuntain – aseman kansallisena vapaapäivänä. Päivästä tuli myös liputuspäivä.
Suomessa äitienpäivää on vietetty vuodesta 1918 lähtien
Tapa viettää äitienpäivää levisi pian ympäri maailman ja myös meille Suomeen. Kansakoulun opettaja ja Kotikasvatusyhdistyksen pääsihteeri Vilho Reima ehdotti äitienpäivän viettoa Koti-lehdessä jo vuosina 1912 ja 1913. Ajatukseen ei silloin tartuttu, mutta vuoden 1918 keväällä Reima otti asian jälleen esille sisällissodan riepotellessa maatamme.
Vilho Reiman ehdotus oli, että äitienpäivää vietettäisiin 7. heinäkuuta ja että järjestettäviin tilaisuuksiin kutsuttaisiin kaikkien kaatuneitten äidit päivän sankareiksi. Suomen ensimmäistä äitienpäivän juhlaa vietettiin Alavieskan kansakoululla 7.7.1918 kello 18. Seuraavana vuonna 1919 juhlaa markkinoitiin jo näyttävämmin. Lehdissä julkaistiin kehotuksia viettää äitienpäivää ja eri tahoja kehotettiin huomioimaan äitejä.
Äitienpäivän viettopäiväksi vakiintui aluksi toukokuun kolmas sunnuntai. Vuonna 1927 äitienpäivä siirrettiin viikkoa aikaisemmaksi. Perusteena oli mm. se, että toukokuun toinen sunnuntai oli opettajien kannalta parempi, koska se ei sijoittunut pahimpaan aikaan keskelle kevättodistusten kirjoittamista. Äitienpäivää juhlittiin menemällä kirkkoon ja kirjoittamalla kirjeitä äideille. Nykyisin korttien lähettäminen, lahjojen antaminen ja kukat ovat osa perinnettä. Katso, löytyisikö sinun äidillesi lahja Sisustusliike K&K.sta, Illusia Hair & Beauty -liikkeestä tai vaikka Eirenestä,
Upeaa äitienpäivää kaikille äideille, olkoon sunnuntai leppeä ja sinun näköisesi päivä.
11 faktaa äideistä:
1. Suomessa on noin 1,6 miljoonaa äitiä eli naista, joilla on biologisia tai adoptoituja lapsia. (Tilastokeskus)
2. Toukokuun toisena sunnuntaina äitienpäivää juhlitaan myös Alankomaissa, Australiassa, Belgiassa, Brasiliassa, Filippiineillä, Hongkongissa, Italiassa, Itävallassa, Japanissa, Kanadasssa, Kiinassa, Kuubassa, Latviassa, Maltalla, Perussa, Saksassa, Singaporessa, Slovakiassa, Sveitsissä, Taiwanissa, Tanskassa, Tsekeissä, Turkissa, Uudessa-Seelannissa, Virossa ja Yhdysvalloissa.
3. Äitienpäivästä tehtiin virallinen liputuspäivä 1947.
4. Liikemaailman mittareilla äitien tekemät kotityöt ovat arvoltaan liki 60 000 dollaria.
5. Suomen tasavallan presidentti antaa äitienpäivänä kunniamerkit ansioituneille äideille. Kunniamerkit ovat valtiovallan tunnustus ansiokkaasta kasvatustyöstä
6. Suurimmassa osassa kielistä sana äiti alkaa M-kirjaimella. Esimerkkinä englanninkielinen Mother.
7. Vanhin synnyttäjä koskaan oli 65-vuotias intialainen nainen. Syntynyt lapsi oli hänen esikoisensa.
8. Suurin määrä koskaan kerralla syntyneitä lapsia on kahdeksan.
9. Lyhyin aika sisarusten syntymän välillä on 208 päivää. Raskaus kestää keskimäärin 280 päivää.
10. Pisin aika sisarusten syntymien välillä on 41 vuotta ja 185 päivää.
11. Kaikista maailman vuoden aikana ostettavista kukkakimpuista puolet ostetaan äitienpäivän aikaan.