• 05.02.2019

Kuusi faktaa ystävänpäivästä

Jälleen saadaan pientä piristystä talven keskelle, kun on aika juhlistaa ystävyyttä! Ystävänpäivää vietetään ensi viikon torstaina 14.2., joten nyt on jo aika lämmittää tunnelmia:

1. Suomalaisesta ystävänpäivästä tekee erityisen se, että se ei ole pelkästään rakastavaisille tarkoitettu juhla. Ystävänpäivänä muistetaan ketä tahansa läheistä tai muuta muistamisen arvoista henkilöä: oli kyseessä sitten ystävä, työkaveri tai naapuri. Huhujen mukaan kaikista eniten huomiota ystävänpäivänä saavat itseasiassa opettajat ja äidit.

2. Ystävänpäivä on Suomessa vielä varsin tuore juhla, jonka tavat ja perinteet muotoutuvat edelleen. Meillä ystävänpäivää on juhlittu 1980-luvulta lähtien, kun taas esimerkiksi Englannissa 14.2. julistettiin juhlapäiväksi jo 1500-luvulla. Itse Pyhän Valentinuksen tarina tunnetaan jo 200-luvulta lähtien.

3. Ystävänpäivä on toiseksi suosituin korttipäivä heti joulun jälkeen. Vaikka postikortteja lähetetään ahkerasti, lahjoja hankitaan vuosi vuodelta enemmän. Centren toimijoiden mukaan niin sanotun ystävänpäiväkrääsän aika on kuitenkin ohi. Kun läheistä halutaan muistaa, annetaan lahjaksi mieluummin jotain laadukasta ja persoonallista - tai ihan vaan yhteistä aikaa.

4. Myös kukkia hankitaan ystävänpäivän aikaan tavallista enemmän. Suosituin leikkokukka onkin yllättäen ruusun sijaan tulppaani! Keskellä talvea laadukkaat silkkikukat ja tekokasvit koetaan usein myös varmaksi vaihtoehdoksi.

5. Herkuttelu kuuluu oleellisena osana ystävänpäivään. Erityisesti suklaa ja muut makeat herkut käyvät kaupaksi helmikuussa, mutta yhä useammin aikaa tahdotaan viettää yhdessä kokaten tai ravintolassa pitkän kaavan mukaan nauttien. Vaikka ystävänpäivä osuukin tänä vuonna torstaille, sallii modernin juhlapyhän joustavuus myös illanistujaisten siirtämisen viikonlopulle.

6. Vaikka ystävänpäivä tarkoittaa perinteisesti muiden muistamista ja yhdessäoloa, on nykypäivänä noussut esiin myös ajatus itsensä kanssa ystävystymisestä. Itsensä rakastaminen ei ole aina helppoa, mutta itseään saa ja pitää hemmotella - jos ei muulloin, niin vaikka ystävänpäivänä!

Tuoreimmat vinkit ystävänpäivän viettoon löydät Liikekeskus Centren Facebook-sivulta tai tutustumalla suoraan katutason liikkeiden tarjontaan:

Ravintola Don Papa
Wanhan ajan sisustusliike K&K
Eirene
Illusia Beauty & Hair