• 16.08.2018

Pikamuodista kohti vastuullisia valintoja

Viime päivinä on uutisoitu siitä, että muotiteollisuus saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Muotitalot tekevät heikkoa laatua halvalla, ja suuret tuotantomäärät tarkoittavat myös suurta vaatehävikkiä. Laskelmien mukaan kaksi kolmasosaa vaatteista päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi - suurin osa vähän käytettyinä tai jopa myymättöminä.

Vastuu alkaa tehokkaasta suunnittelusta

Paras tapa vähentää tekstiilien aiheuttamaa kuormaa ympäristölle on suunnitella ja valmistaa tuote siten, että jätettä syntyy mahdollisimman vähän tuotteen elinkaaren jokaisessa vaiheessa.

Vogliassa kerrotaan, että heidän tuotteensa suunnitellaan ja kaavoitetaan niin, että materiaalihukka on niin vähäistä kuin mahdollista. Hukkapalojen syntymistä on käytännössä mahdoton välttää, mutta niistä pyritään luomaan oheistuotteita myyntiin tai joissain tilanteissa jopa hyväntekeväisyyteen.

Kestävillä materiaaleilla kestävää tyyliä

Materiaaleissa Voglia suosii luonnonkuituja ja muuntokuituja, jotka kuormittavat ympäristöä esimerkiksi mikromuovien kannalta tekokuituja vähemmän. Vaatteissa käytetään usein myös luomupuuvillaa tai kierrätettyjä materiaaleja.

Materiaalien laadulla on suuri merkitys vaatteiden kestävyydessä. Voglian tuotteet valmistetaan keskimääräistä paremmista materiaaleista, jotka kestävät ajan hampaan oikein huollettuna. Materiaalit testataan täsmällisesti ja jokaiselle tuotteelle laaditaan hoito-ohjeet vaatteen kestävyyttä ajatellen. 

Kestävyys ei nykyaikana tarkoita kuitenkaan vain sitä, että kankaat pysyvät kauniina ja saumat kuosissaan. Muoti muuttuu nopeasti ja runsaudenpula on monesti tavallinen ongelma. Vastuullisen shoppailijan kannattaakin suosia vaatteita, joiden mallit ovat ajattomia ja helposti yhdisteltävissä. Pukeutumisen ei silti tarvitse olla tylsää tai yksitoikkoista. Sesongin pirskahduksia voi hyödyntää helposti esimerkiksi kuoseissa, väreissä sekä pienissä yksityiskohdissa.

Logistiikka kuntoon

Vaatetuotantoon liittyy myös paljon epäsuoria päästöjä. Liikenne on tunnetusti yksi suurempia saastuttajia, joten ei voida olla huomioimatta vaikutusta, jonka vaatteiden kuljetus aiheuttaa. Kun tuotteet seilaavat ympäri maapalloa, on niiden hiilijalanjälki entistä suurempi. Voglia onkin säilyttänyt oman tuotantonsa lähes kokonaan Suomessa ja Virossa säilyttäen näin oman ohjauksen ja lyhyiden välimatkojen tuomat hyödyt.

Kysynnän ja tarjonnan suhde on myös tärkeä. Myyntiä seurataan reaaliaikaisesti ja tuotteita valmistetaan menekin mukaan ja valikoimaa siirretään myymälästä toiseen tarpeen vaatiessa. Näin vältetään turha hävikki ja ylimääräiset päästöt.

Asennemuutos on jo nähtävissä

Vogliassa kerrotaan vastuullisen arvomaailman nostaneen päätään myös ostokäyttäytymisessä. Tuotteiden alkuperästä ollaan kiinnostuneita ja vastuuaiheista kysellään yhä useammin ostosten ohessa. Asiakkaiden arvomaailma on muuttunut selkeästi viime vuosien aikana ja laadukkaista sekä vastuullisesti tuotetuista vaatteista ollaan myös valmiita maksamaan enemmän. Vogliassa pohditaankin, tuleeko pitkään käytössä kestävä vaate loppupeleissä pikamuotia edullisemmaksi vaihtoehdoksi myös asiakkaan rahapussin, ei vain ympäristön kannalta.