• 13.06.2018

Suuntana uusi asunto? Lue Realian vinkit muuttajalle!

Kesä on vilkasta muuttosesonkia ja sen vuoksi kokosimmekin Realian parhaat vinkit muuttajalle. Olitpa siis lähdössä kohti ensiasuntoa tai jo kokenut muuttaja, kannattaa lukea läpi tämä muistilista!

 
1. Vuokrasopimukset


Kun olet löytänyt asunnon ja allekirjoittanut uuden vuokrasopimuksen, muista tehdä irtisanomisilmoitus nykyiselle vuokranantajallesi mahdollisimman pian. Muista myös maksaa vuokravakuus uudesta asunnosta ennen muuttoa ja tarkastaa, että vanhan asunnon vakuus siirretään tilillesi sopimuksen mukaan.


 
Sovi avaimien luovutuksesta hyvissä ajoin.
2. Sähkösopimus


Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi ja irtisano vanha sopimuksesi, kun muuttopäivä on selvillä. Nykyisin sähköt saadaan kytkettyä jopa samana päivänä sopimuksen tekemisestä, mutta muutto sujuu kuitenkin mukavammin, kun valot saa varmasti päälle.

 
3. Vakuutus


Vuokranantaja vaatii lähes aina asukasta hankkimaan kotivakuutuksen. Vakuutuksen tarkoitus on kuitenkin suojata sinua mahdollisen vahingon sattuessa. Kotivakuutuksen hinta määräytyy asuntokohtaisesti, joten muista ilmoittaa muutosta erikseen myös vakuutusyhtiöllesi. 

 
4. Muuttoilmoitus


Muuttoilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa ja viimeistään viikko muuton jälkeen. Sivulla muuttoilmoitus.fi voit kerralla ilmoittaa muutosta sekä Postiin että maistraattiin. Palvelun kautta yhteystietosi päivittyvät automaattisesti monille yrityksille, yhdistyksille ja virastoihin, mutta ilmoita varmuuden vuoksi osoitteenmuutoksesta myös työnantajallesi tai kouluusi. 


 
Tarkasta lehtitilauksiesi tiedot ja esimerkiksi käyttämiesi verkkokauppojen toimitusosoitteet ja ilmoita uusi osoitteesi myös sukulaisillesi ja ystävillesi.
 


Ilmoita muutosta aina erikseen vanhan ja uuden taloyhtiön isännöitsijälle.

 
5. Muutto


Jos tarvitset avuksi muuttofirmaa, -autoa tai -laatikoita, varaa ne ajoissa. Kuun viimeinen viikonloppu on yleensä suosittu muuttoaika, joten kyseisissä palveluissa voi olla ruuhkaa. 

Muuttoon kannattaa muutenkin varata tarpeeksi aikaa ja apuvoimia suhteessa tavaramäärään. Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin ja suunnitelmallisesti, niin muuttostressi ei pääse yllättämään.
 
 
Jos haussa on uusi koti, muttet ole löytänyt vielä sopivaa asuntoa, voit jättää asuntohakemuksen ja Realia auttaa sinua löytämään juuri sinulle sopivan yksilön. Tutustu Realian asuntovuokrauspalveluihin osoitteessa https://www.realiaasuntovuokraus.fi/ tai tule jutustelemaan suoraan toimistolle Liikekeskus Centren viidenteen kerrokseen!
 
Realia on Suomen suurin vuokra-asuntojen välittäjä ja asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden isännöinnin palveluyritys. Realia tarjoaa kokonaisvaltaista palvelua niin asukkaille, asuntosijoittajille kuin suurille kiinteistönomistajillekin. Tutustu myös Realian isännöintipalveluihin osoitteessa https://www.realiaisannointi.fi/.