• 28.02.2023

Valo edistää terveyttäsi

Hitaasti, mutta varmasti kuljemme kohti kevättä. Päivä pitenee koko ajan, tällä hetkellä nopeus on noin 5 minuuttia päivässä. Vaikka valoa riittää jo sekä aamuun että iltaan, vielä tarvitaan valaistusta. Mutta millaista?

Valon vaikutuksesta itseen ja omaan jaksamiseen on todennäköisesti jokaisella meistä jonkinlainen kokemus. Luonnonvalo on meillä talviaikaan vähän kortilla, ja tämän vuoksi olemme pitkälti keinovalon varassa. Valo on meille tärkeää, jopa välttämättöntä. Keinovalot, jotta voimme toimia turvallisesti myös pimeänä vuodenaikana ja luonnonvalo, että fysiikkamme voisi toimia mahdollisimman luonnollisesti. Mutta vääränlainen valo, väärässä paikassa ja väärään aikaan voi olla hyvinkin haittaavaa ja olla jopa uhaksi terveydellemme. 

Oletko koskaan ärsyyntynyt esimerkiksi kotikatusi valaisuun? Jos vastaus on ”en”, hyvä, silloin valaistus on onnistunut. Hyvin suunniteltu katuvalaistus valaisee niin, että valo osuu maahan, eikä leviä häiritsevästi koteihin tai taivaalle. Mutta jos vastasit kyllä, puhutaan mahdollisesti ilmiöstä nimeltään valosaaste. Valosaasteeksi kutsutaan valoa, joka on ihmisen tuottamaa, voimakasta, häiritsevää ja tai muutoin haitallista. Valosaasteen tuottaa yleensä ulkovalaisin, jonka sijoittelua ei ole mietitty loppuun asti, mutta epäterveelliselle valolle altistumme myös oman käytöksen kautta kännyköistä ja muista näyttölaitteistamme. Valosaaste voi aiheuttaa ihmisillä unettomuutta ja hormonihäiriöitä, sillä se voi estää öisin erittyvän melatoniinin tuotantoa. Valosaaste vaikuttaa myös eläinten käyttäytymiseen

Parasta mahdollista valaistusta varten valosuunnittelu on tärkeää. Suunnitelmia tekevät sähköinsinööritoimistot. Laadukas valaistussunnittelu varmistaa paitsi teknisesti riittävän valaistuksen myös huomioi valon visuaalisen puolen. Hyvä valosuunnittelu pitää epäterveellisen valosaasteen määrän minimissä ja energian kulutuksen sekä valon negatiiviset ympäristövaikutukset hallinnassa. Sinistä valoa taas hallinnoit parhaiten sulkemalla näytöt ja painumalla pihalle!

Pihalle painuminen on järkevää siksikin, että luonnonvalo on tietysti sitä kaikista terveellisintä valoa. Luonnollisella auringonvalolla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Tieteellisissä tutkimuksissa on todettu, että auringosta saatavat valonsäteet mm. estävät sairauksia, parantavat vastustuskykyä, nostavat elimistön D-vitamiinitasoa, alentavaa verenpainetta ja parantavaa yöunta.

Eli ei muuta kuin kokeilemaan heti kun aurinko seuraavan kerran pilkistää! Hyvät ulkoiluvarusteet päälle, kaakaota termariin ja ulkoilemaan